Po pravde, rizoto nikdy nebolo jedlo, ktoré som obľubovala. Určite poznáte to klasické slovenské rizoto, kde mama uvarila samostatne ryžu a k tomu pridala uvarenú mrkvu, hrach, možno kúsok petržlenu a alebo nejakej inej zeleniny a na záver pridala kúsky mäsa z nedeľnej polievky. No jednoducho nič moc a ako bonus to celé bolo suché...
Tomu však u mňa odzvonilo, a teraz keď mám mať rizoto, tak také poriadne :)
Na moje rizoto budeme potrebovať:
- 1 hrnček ryže na rizoto
- 200g hovädzieho mäska
- šampióny (tie dávam skoro všade)
- sušené paradajky v oleji
- baby špenát (dá sa použiť aj mrazený lístkový)
- pór alebo cibuľka
- maslo
- soľ, korenie, čili, provensálske korenie, mletá rasca
+ wok panvicu alebo hrniec, ktorý má väčší spodný priemer
Ako na to?
Opäť si nakrájame pór na krúžky alebo cibuľku na drobno a posmažíme na masle. Pridáme na kúsky nakrájané hovädzie mäso. Mäso orestujeme, a potom osolíme, okoreníme a "očilíme." :P Pridáme vriacu vodu a necháme variť až kým nie je mäso mäkké a pridáme na kúsky nakrájané šampióny. (Môžete ich dať spolu s mäsom, ale ak je mäsko tuhšie, tak kým sa uvarí, tak sa šampióny veľmi zmenšia). Ak sa vám voda vyparila nevadí, pridané šampióny sa môžu trochu orestovať. Pridajte rascu a bylinky. Znova pridáme vriacu vodu a ryžu (varí sa 12 - 15minút). Vody nemusí byť veľa ako pri varení klasickej ryže, pretože počas varenia ryže ju dolievame. Základom je, aby sa mala ryža v čom variť a vždy keď už je rizoto suché, pridajte za šálku vriacej vody. Pred dokončením pridajte na kúsky nakrájané sušené paradajky spolu s 2PL oleja, v kt. boli paradajky naložené. Keď je rizoto uvarené, nemalo by byť suché, ale naopak. Musí byť vláčne a lesknúce. Špenát pridáme úplne na záver. Položíme ho na vrch rizota a prikryjeme pokrievkou. Špenát sa sparí a zmenší svoj objem.
Verzia s kuracím mäskom, mrazeným špenátom, s červenou paprikou a bez sušených paradajok |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára